Με λίγα λόγια....




Τα παιδιά, οι μεγάλοι που είναι κάπως περίεργοι, συνηθίζουν όταν είναι μικρά να τα ρωτάνε: «τι θες να γίνεις άμα μεγαλώσεις;». Και τα παιδιά συνήθως απαντάνε ανάλογα με τις παιδικές φαντασιώσεις τους.

Εμένα, οι μεγάλοι δεν με ρωτούσαν. Γιατί είχαν την απάντηση έτοιμη καθόσον στην οικογένεια μου είχαμε δουλειά στρωμένη. Και οι μεγάλοι ήταν ήσυχοι για μένα. Όμως πολλές φορές τα πράγματα δεν πάνε όπως οι μεγάλοι τα θέλουν. Υπάρχουν και ατίθασα παιδιά που, αν και με δουλειά στρωμένη, ήθελαν να αφιερωθούν στη μουσική… Η πρώτη μου μεγάλη αγάπη. Δεν την ακολούθησα όμως γιατί συνήθως περνάει η επιθυμία των μεγάλων. Και για να εξυπηρετήσω την οικογενειακή επιχείρηση έπρεπε να σπουδάσω κάτι σχετικό και χρήσιμο. Θέλοντας και μη ακολούθησα τις Οικονομικές Επιστήμες.

Όμως και πάλι κάτι με έτρωγε: το ανικανοποίητο, αυτό που δεν είχε ακριβές όνομα. Αρχικά ονομαζόταν Βυζαντινή Φιλοσοφία και Πολιτισμός. Βρήκα υποτροφίες και σπούδασα στην Ιταλία Φιλοσοφία. Και η Φιλοσοφία έφερε τη Θεολογία που ήταν και παραμένει η μεγάλη μου αγάπη. Κι εδώ βρίσκομαι τώρα μετά τη ολοκλήρωση των σπουδών μου στη Γαλλία. Στα όρια Φιλοσοφίας και Θεολογίας, με κέντρο τον Ιησού Χριστό, τον Άνθρωπο maximum, μέσα στην κοινωνία της Εκκλησίας του Χριστού. Μιας Εκκλησίας ανοιχτής και όχι αυταρχικής, μιας Εκκλησίας κοινωνιακής και φιλάδελφης, σύγχρονης αλλά και παραδοσιακής, που με βοηθάει να ζω τον Χριστιανισμό στη φτωχή ζωή μου όχι ενοχικά. Και να δοξάζω τον Θεό, ευχαριστώντας για τους ανθρώπους που μου στέλνει στο δρόμο μου. Exultemus !

Με αυτό το Blog, έργο μιας αγαπημένης φίλης και τέως φοιτήτριάς μου, θέλησα να δώσω μαρτυρία για την ελπίδα μου. Και να μοιραστώ με άλλους τις απόψεις μου. Με κέντρο τον Χριστό, εξάπαντως. Και με στόχο την απενοχοποίηση για ό,τι είμαι και για ό,τι δεν μπόρεσα να γίνω.
Τα αναρτημένα κείμενα δεν είναι όλα της ίδιας δυσκολίας. Άλλα είναι απλά σημειώματα, άλλα είναι σημειώματα πιο ανεπτυγμένα σε όγκο και τέλος άλλα είναι κανονικά άρθρα θεολογίας που έχουν πρωτοδημοσιευτεί αλλού, ελληνικά ή ξενόγλωσσα και που μπορεί να ενδιαφέρουν κάποιους αναγνώστες. Υπάρχει ακόμα και η ανέκδοτη διδακτορική μου διατριβή.

Βασικό χαρακτηριστικό των έργων μου είναι ότι ανήκουν όλα στο κόσμο του θεολογικού «κριτικισμού». Ο «κριτικισμός», (όπου «κριτικισμός» δεν σημαίνει αμφισβήτηση αλλά σημαίνει ερμηνευτική), η κριτική σκέψη, είναι γέννημα θρέμμα της Νεωτερικότητας και κατά τη γνώμη μου το κυριότερο από τα θετικά χαρακτηριστικά της. Γιατί η Νεωτερικότητα έχει και θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά όπως κάθε πολιτισμός. Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης και γενικά ο Ορθόδοξος κόσμος όπως η Ελλάδα, επειδή δεν συνάντησε πραγματικά ποτέ σε βάθος την Νεωτερικότητα και τις απαιτήσεις του «κριτικισμού», χαρακτηρίζεται μάλλον από το αντίθετό του, από τον «δογματισμό» και την «παραδοσιαρχία». Δεν έχουμε τον «κριτικισμό» στην κουλτούρα μας για τους παραπάνω λόγους. Αντίθετα αισθανόμαστε μάλλον, στην Ελλάδα ειδικά, σαν φύλακες των Θερμοπυλών. Μια τέτοια συνάντηση της Ορθοδοξίας με το πνεύμα της Νεωτερικότητας, σε επίπεδο μεθόδου στη θεολογία και στην ανάγνωση της παράδοσης, προσπαθώ να υλοποιήσω στα βιβλία και στις μελέτες μου όπως και στη διδασκαλία μου.

Έγραφα στην Ομάδα του face book προ ημερών, επιγραμματικά (και ελπίζω να έγινε αντιληπτό), ότι ο στόχος της θεολογίας είναι πρώτα «κριτικός» (αυτοκριτικός) και μόνον μετά «απολογητικός» (με την ευγενή σημασία του όρου ενν.). Επίσης ότι ο δρόμος της θεολογίας είναι μια συνεχής διαλεκτική πορεία «αποδόμησης» και «αναδόμησης» στην Ιστορία. Αυτά τα στοιχεία για τη γενική προοπτική μου πρέπει να τα έχει υπόψη του ο αναγνώστης για να καταλαβαίνει γιατί γράφω όπως γράφω και γιατί θέτω τα ερωτήματα που θέτω με τον τρόπο που τα θέτω. Είναι θέμα διαφορετικής συλλογιστικής και όχι διαφορετικού δόγματος.


Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας να δείτε τη σελίδα μου.



Επικοινωνία

Επικοινωνία
konstag@yahoo.gr

Translate

Αναγνώστες

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θ. μετάληψη και κορωνοιός: η σημασία της ευχαριστιολογίας

Η ερωτική επιθυμία των ανθρώπων: σε εσχατοκρατική vs ιστοριοκρατική προσέγγιση

Προσδοκώ ανάσταση νεκρών